ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ

Εκλεκτοί φίλοι,

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός,

Τη Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017, παρευρέθηκα στις εγκαταστάσεις του 1ου Γυμνασίου Κερατσινίου, προσκεκλημένος από την Διεύθυνση , τον Σύλλογο Διδασκόντων, τους γονείς και τους μαθητές του σχολείου, κατόπιν έγκρισης του “ ΥΠ.Π.Ε.Θ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, Δ/ΝΣΗ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ”,
προκειμένου να μιλήσω στους μαθητές για τη τέχνη της μικροναυπηγικής, την ιστορία της ναυσιπλοϊας και της ναυπηγικής εξέλιξης καθώς και την προσφορά του ναυτικού στην πατρίδα μας, μα και στον κόσμο, ολόκληρο.

Χάρη στην ευγενική χορηγία αλυσίδας Super Market και των Διδασκόντων, δόθηκε η ευκαιρία να μεταφερθούν στο αμφιθέατρο του σχολείου, όπου έγιναν οι παρουσιάσεις, κάποια από τα έργα της συλλογής καθώς και μικροαντικείμενα που αφορούσαν τον εσωτερικό εξοπλισμό των μικροναυπηγημένων σκαριών, έτσι ώστε, οι μαθητές να έχουν τη δυνατότητα, να δουν, ν’ αγγίξουν, ν’ αφουγκραστούν από κοντά τα πλοία, να επεξεργαστούν τους εσωτερικούς τους χώρους και κυρίως τα προϊόντα που περιείχαν , τα μέσα μεταφοράς (πιθάρια, αμφορείς, ασκούς, ξύλινα κιβώτια, βαρέλια κ.α.),σ τ’ αμπάρια των πλοίων στο πέρασμα των αιώνων, την αρματωσιά τους, και πλήθος χρηστικών μικροαντικειμένων της καθημερινότητας, της ζωής των ανθρώπων της θάλασσας.

Τους μίλησα για την αγάπη μου στην ιστορία και τη θάλασσα, για το μεράκι, τον τρόπο κατασκευής, τις δυσκολίες, τις ιδιαιτερότητες της τέχνης της μικροναυπηγικής και το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας που είναι οι άξιοι αυτοί «υπό κλίμακα» απόγονοι των πρωτότυπων σκαριών της κάθε περιόδου, για τον εξοπλισμένο εσωτερικό τους μικρόκοσμο. Το πέρασμα από τα κουπιά στα ιστία, τον τρόπο μεταφοράς εμπορευμάτων από την αρχαιότητα, απ’ τους ασκούς στα πιθάρια, στους αμφορείς και με το πέρασμα των αιώνων στα ξύλινα κιβώτια, τα τσουβάλια και τα βαρέλια, μέχρι τα σημερινά μεταλλικά εμπορευματοκιβώτια. Την αύξηση του μεγέθους των πλοίων, την εξέλιξη των ναυπηγικών γραμμών και τις ικανότητες πλεύσης τους. Την διεύρυνση της ναυσιπλοϊας από τη κλειστή λεκάνη της Μεσογείου στους ανοικτούς ωκεανούς, την ανακάλυψη των Ηπείρων, την άνθηση του εμπορίου και την συσσώρευση πλούτου στις ναυτικές χώρες, τις διαφορές ανάμεσα στις ναυτικές κοινωνίες, από τον ελεύθερο πολίτη, κωπηλάτη της Ελληνικής τριήρους(ήρωα και σωτήρα της πόλης , κατά τον Αριστοφάνη), στον εξαθλιωμένο σκλάβο κωπηλάτη των ναυτικών δυνάμεων της Ευρώπης και της Οθωμανικής αυτοκρατορίας κ. α.

Γράφουν για το έργο και την προσφορά του:
«Αγαπητέ κ. Γρυπιώτη, θέλω για μια ακόμη φορά να σας συγχαρώ για τη θαυμαστή δουλειά που κάνετε. Ο πλούτος, η ομορφιά και η καλαίσθητη ανάπλαση της ναυπηγικής τέχνης των Ελλήνων, είναι μοναδικό έργο. Σας εύχομαι δύναμη για καινούργιες δημιουργίες».
Με εκτίμηση και φιλία,
Κάρολος Παπούλιας
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

«Η συναισθηματική ταύτιση του Έλληνα με τη θάλασσα αποτυπώνεται με τρόπο συγκινητικό στα έργα του Γρυπιώτη, τα εκθέματα πέραν από την αισθητική πανδαισία που προσφέρουν, αποτελούν σημαντική αφόρμηση για μαθήματα όχι μόνο ναυπηγικής αλλά και ιστορίας, εθνολογίας, μυθολογίας, οικονομίας ακόμη και δημοκρατίας».
Καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

« Τα πλοία του Ευάγγελου Γρυπιώτη συνιστούν ένα μικρόκοσμο πολύ αντιπροσωπευτικό κάθε ιστορικής περιόδου, μια κιβωτό που βοηθά στην ανασύνθεση του παρελθόντος, σε κάθε επίπεδο κοινωνικό, οικονομικό, τεχνικό και ταυτόχρονα ενεργοποιούν τις αισθήσεις με τον πιο ευχάριστο τρόπο. Δημιουργίες όπως αυτές συγκροτούν εθνικό κεφάλαιο, ωθούν στη γνώση και τη καλαισθησία και διδάσκουν έμπρακτα τη δημιουργικότητα».
Έφη Παπαευθυμίου
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ – ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΕΧΝΗΣ

Η κάθε μία από τις δύο παρουσιάσεις είχε διάρκεια περίπου δύο ωρών. Άξιο θαυμασμού είναι το γεγονός της απόλυτης ησυχίας, προσήλωσης και προσοχής των μαθητών στο κατάμεστο αμφιθέατρο, μιας και στη κάθε παρουσίαση, υπήρχαν 150 περίπου μαθητές και κυρίως, ο βομβαρδισμός των εύστοχων ερωτήσεων και αποριών τους. Καθώς η αγάπη και η λαχτάρα τους να δουν και ν’ αγγίξουν τα πλοία από κοντά, κάτι που με γέμισε με απίστευτη χαρά κι αστείρευτη δύναμη, για όσο μου το επιτρέπουν οι δυνάμεις μου, οικονομικές και βιολογικές, να συνεχίσω ακατάπαυστα να δημιουργώ και κυρίως, όποτε μου δίνεται η ευκαιρία, να μεταφέρω αυτή τη γνώση σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις.
Νοιώθω τη τεράστια επιθυμία να ευχαριστήσω βαθύτατα, όλους τους παράγοντες που συνετέλεσαν στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης και κυρίως τους υπέροχους αυτούς μαθητές, του 1ου Γυμνασίου Κερατσινίου, που με τίμησαν με την αγάπη τους, τον σεβασμό και το τεράστιο ενδιαφέρον τους για γνώση, αποδεικνύοντας περίτρανα, ότι ο τόπος μας μέσα από τους νέους, θα βρει τη δύναμη, να ξεπεράσει τις όποιες δυσκολίες.

Με τιμή, Ευάγγελος Ν. Γρυπιώτης.

Υ.Γ. Επιθυμώ να διευκρινίσω ότι η ανάρτηση των φωτογραφιών αποτελεί αποκλειστικά δική μου πρωτοβουλία κι ευθύνη και να παρακαλέσω εάν κάποιος από τους γονείς ή τους μαθητές που διακρίνονται σ’ αυτές επιθυμεί ν’ αποσυρθούν να μ’ ενημερώσει, ώστε να το πράξω, άμεσα.

Leave a Reply

  • (not be published)