ΤΑ ΚΑΡΑΒΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟΝΑΥΠΗΓΟ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΓΡΥΠΙΩΤΗ ΣΤΟ 9ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

Με αφορμή τον εορτασμό της επανάστασης του 1821, υποδεχτήκαμε με πολλή χαρά  στο σχολείο μας τον μικροναυπηγό κ. Ευάγγελο Γρυπιώτη μαζί με τα αντίγραφα καράβια του, που έλαβαν μέρος  στην ιστορική αυτή περίοδο.Οι μαθητές μας είχαν την τύχη  να αγγίξουν και να θαυμάσουν από κοντά ένα ελληνικό μπρίκι ή βρίκι και μια φρεγάτα του οθωμανικού στόλου, καθώς κι ένα πλοίο της προεπαναστατικής περιόδου που κατασκευαζόταν στο καρνάγιο με όλα τα υλικά που χρησιμοποιούσαν οι περίφημοι Έλληνες καραβομαραγκοί εκείνης της περιόδου! Άκουσαν από τον ίδιο την ιστορία και το ρόλο των Ελλήνων καραβοκύρηδων και του στόλου τους κατά την προεπαναστατική περίοδο και στην επανάσταση του 1821.Άγγιξαν ακόμη και περιεργάστηκαν αντικείμενα που μετέφεραν πλοία της αρχαιότητας καθώς και υλικά που χρησιμοποιούνταν  για την κατασκευή τους.

Λάτρης της Ιστορίας και της θάλασσας, από μικρός  βρισκόταν στα καρνάγια και παρακολουθούσε από κοντά τους Έλληνες τεχνίτες να κατασκευάζουν καράβια. Εδώ και 30 χρόνια ερευνά και μελετά ιστορικές πηγές και η συλλογή του αριθμεί 22 πλοία από την αρχαιότητα ως τα νεότερα χρόνια, ενώ ήδη κατασκευάζει ένα σπάνιο αρχαίο πλοίο της  Ρωμαϊκής περιόδου.

Τον Ιούνιο του 2005, τα πλοία του ανοίγουν για πρώτη φορά τα πανιά τους για ένα ταξίδι ονειρικό, ένα «Ταξίδι στα Κύματα της Ιστορίας», σε έκθεση του Πολιτισμικού Οργανισμού του δήμου Αθηναίων, που στα επόμενα χρόνια μέλει να διασχίσουν τις θάλασσες του κόσμου, τιμώντας τη ναυτική Ελλάδα στον τόπο μας, στην Αυστραλία, στην Ευρώπη και στην Αμερική.

Η συλλογή εντάσσεται αμέσως στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας και οι εκθέσεις που ακολουθούν, 16 στον αριθμό, τελούν όλες υπό την αιγίδα, την υποστήριξη και χρηματοδότηση φορέων, όπως Υπουργείο Πολιτισμού, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, Δίκτυο Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης, Ίδρυμα της Τραπέζης Πειραιώς, Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, Ίδρυμα Καϊρείου Βιβλιοθήκης, το θεσμό των Ερμουπολείων, το Ελληνικό Μουσείο Μελβούρνης, το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και τις Ιστορικές Υπηρεσίες του Στρατού, του Ναυτικού κ.α..

Την συλλογή παραχωρεί στους πολιτιστικούς φορείς που δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα αφιλοκερδώς, μιας και μοναδικός σκοπός και στόχος του είναι, μέσα από αυτήν, η μετάδοση στο ευρύ κοινό και κυρίως στους μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, της ιστορίας της ναυσιπλοΐας και της ναυπηγικής εξέλιξης στο πέρασμα των αιώνων.

Τιμούν δε με την παρουσία τους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Κάρολος Παπούλιας, ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, η Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόννης κυρία Γλύκατζη Αρβελέρ, Πρυτάνεις και Καθηγητές των Πανεπιστημίων Αθηνών, Πατρών και Ιωαννίνων, ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης, ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, η συγγραφέας Ιωάννα Καρυστιάνη, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Γαλλίας, οι Υπουργοί Υγείας- Πολιτισμού και Παιδείας της Πολιτείας της Βικτόρια, οι Πρέσβεις Γαλλίας- Γερμανίας- Δανίας- Ισπανίας- Πορτογαλίας- Ιαπωνίας, δεκάδες άνθρωποι του πνεύματος, του πολιτισμού, εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Νομάρχες, Δήμαρχοι κ.λπ.

… Ορόσημο στην σταδιοδρομία του αποτελεί η βράβευσή του, από την Ακαδημία Αθηνών με βραβείο της τάξης των Θετικών Επιστημών, τον Δεκέμβριο του 2013, για την δίτομη μελέτη του με θέμα την ιστορία της ναυσιπλοΐας και της ναυπηγικής εξέλιξης του τόπου μας. (πηγή: www. evaggelosgrypiotis.com)

Δείτε τη συλλογή και περισσότερες πληροφορίες για το έργο του Κ. Γρυπιώτη στο σύνδεσμο: Ευάγγελος Γρυπιώτης

Τα καράβια παρέμειναν στο σχολείο μας για τέσσερις ημέρες, από 21/3 έως 24/3, και στο διάστημα αυτό ο κ. Γρυπιώτης δίδασκε με ενθουσιασμό Ιστορία στα παιδιά μας!

Η διευθύντρια και ο  Σύλλογος Διδασκόντων εκφράζει τις πιο θερμές ευχαριστίες του στον σπουδαίο κ. Ευάγγελο Γρυπιώτη για  το ταξίδι που μας χάρισε στο χρόνο! Του αφιερώνουμε το ποίημα  συναδέλφου μας, που εμπνεύστηκε από το σημαντικότατο έργο του!

Σαν ο Θεός να έσκυψε κι εφύσησε  πνοή

πάνω σ΄αυτό το ανθρώπινο το χέρι

και μοιάζουν τούτα τα πανέμορφα σκαριά

να ζωντανέψανε στου πελάγου τ΄αγέρι!

Σαν ο καιρός να στάθηκε και μου ένεψε

και τύχη μου ΄δωσε στ΄αμπάρια να γυρίζω…

…και με τα μάτια και καρδιά μικρού παιδιού

να οσμίζομαι, να νιώθω και ν΄αγγίζω!

Σαν η πατρίδα πλάι μου να ταξίδεψε

και ταπεινά μαζί μου δόξες της μοιράστηκε!

Ένα ολόψυχο, μεγάλο «Ευχαριστώ»

στον Άνθρωπο που μόχθησε και νοιάστηκε!

M.M

Ευχαριστούμε επίσης το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για τη δική του συμβολή στην πραγματοποίηση αυτής της σημαντικής εκδήλωσης.

Πηγή: 9ο Δημοτικό Σχολείο Κορυδαλλού

Leave a Reply

  • (not be published)