Η ΑΠΑΡΑΜΙΛΛΗ ΔΕΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΣΤΑ ΖΟΦΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ 1453-1821

Ο Δήμος Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, με τη Διεύθυνση Παιδείας και τις σχολικές επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου, διοργανώνουν ένα μοναδικά πρωτότυπο παιδαγωγικό και πολιτιστικό δρώμενο-έκθεση.

Σκοπός του εγχειρήματος, ενόψει της επετείου της 25ης Μαρτίου, είναι η ανάδειξη της δράσης της ελληνικής ναυτοσύνης, του ναυτεμπορίου και των αγώνων στη θάλασσα την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας, μέσα από τα μικροναυπηγημένα ομοιώματα ιστορικών πλοίων της περιόδου, του μικροναυπηγού-συγγραφέα Ευάγγελου Ν. Γρυπιώτη.

Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να δουν, ν’ αγγίξουν, ν’ αφουγκραστούν από κοντά τα πλοία θρύλους των Ελληνικών θαλασσών και του αγώνα για την λευτεριά του τόπου μας, να περιπλανηθούν με αφηγητή τον Ευάγγελο Γρυπιώτη στο εσωτερικό τους, να γνωρίσουν την δομή τους, τον τρόπο ναυπήγησης τους, τις τρομακτικά δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των σκληροτράχηλων αυτών αγωνιστών, του μόχθου της καθημερινότητας και του αγώνα για μία λεύτερη πατρίδα. Τους μύθους, τους θρύλους και τις παραδόσεις που περιβάλουν τους ανθρώπους της θάλασσας.

Μία ιστορική αναδρομή στο εμπορικό δαιμόνιο των Ελλήνων που από τους πρώτους κιόλας αιώνες της τουρκοκρατίας, τους καθιστά κυρίαρχους του ναυτεμπορίου, σ’ ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο, ελέγχουν το διαμετακομιστικό εμπόριο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ανταγωνίζονται πανίσχυρες ναυτικές δυνάμεις, όπως η Βενετία, η Γένοβα, το βασίλειο της Νάπολης, η Ισπανία, η Γαλλία και η Αγγλία με την Ολλανδία  που «Εισβάλουν» στην Μεσόγειο, με αποκορύφωμα τους Ναπολεόντιους πολέμους, όπου το ναυτικό εμπόριο των εμπόλεμων ατονεί και περιέρχεται στα χέρια των Ελλήνων που κυριαρχούν πλέον σ’ ολόκληρο το νόμιμο, μα και παράνομο εμπόριο.

Να γνωρίσουν την απαράμιλλη δεινότητα των Ελλήνων καραβομαραγκών,  οι δεξιότητες των οποίων τους καθιστούν περιζήτητους από τα κρατικά ναυπηγεία των μεγάλων ναυτικών δυνάμεων της εποχής, μα και τα χιλιάδες ιδιωτικά καρνάγια και ταρσανάδες  που ξεφυτρώνουν σε κάθε  παράλια των νησιών και της ηπειρωτικής χώρας,  στο Αιγαίο, το Ιόνιο και την Μαύρη θάλασσα.

Τέλος, να βιώσουν κάτι μοναδικό, μέσα από μία πρωτόγνωρη δράση, θα γίνουν οι ίδιοι καραβομαραγκοί, έμποροι, ναυτικοί και καπεταναίοι.

Σ’  έναν ξεχωριστό χώρο της έκθεσης, όπου θα στηθεί εργαστήρι,  οι μαθητές θα μπορέσουν να καθελκύσουν σε δεξαμενή, ένα μικροναυπηγημένο σκαρί και να το φορτώσουν μ’ εμπορεύματα μινιατούρες, που οι ίδιοι θα έχουν τοποθετήσει σε μικροσκοπικά ξύλινα κιβώτια, να τοποθετήσουν την αρματωσιά ενός άλλου σκαριού, να «καλαφατήσουν», να «σταρώσουν», να «τρίψουν», και να συμμετέχουν σ’ ένα πλήθος πρωτότυπων δράσεων,  που θα τους κάνουν  να «νοιώσουν» την εποχή και τις δραστηριότητες των θαλασσινών.

Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται αυστηρά εντός του σχολικού ωραρίου και θα φιλοξενούν καθημερινά  100 μαθητές σε δύο τμήματα.

Leave a Reply

  • (not be published)