Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΝΑΥΠΗΓΙΚΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΜΙΚΡΟΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ «ΜΑΓΕΨΑΝ» ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

Εκλεκτοί φίλες και φίλοι της συλλογής μικροναυπηγικής «Ταξίδι στα κύματα της ιστορίας».

Η συμμετοχή τεσσάρων και πλέον χιλιάδων μαθητών , όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, στις εκπαιδευτικές δράσεις- έκθεση μικροναυπηγικής με θέμα ,«Η απαράμιλλη δεινότητα των Ελλήνων ναυτικών στα ζοφερά χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας 1453-1821» αποτελεί για εμένα μία μοναδική εμπειρία για την οποία θα σας μιλήσω, με ένα εκτενέστατο άρθρο μετά το πέρας του προγράμματος.

Η εξαιρετική τους συμπεριφορά, η παιδεία, οι γνώσεις και η ποιοτική τους συμμετοχή, αξίζουν ένα τεράστιο αφιέρωμα.

Αυτό που με έκανε να αναρτήσω αυτές της φωτογραφίες , είναι η μεγάλη επιθυμία των παιδιών να δουν περισσότερες εικόνες των λιλιπούτιων αυτών λεπτουργημάτων που απαρτίζουν τον εξοπλισμό στα εσωτερικά επίπεδα των πλοίων, κάτι που τα άφησε κυριολεκτικά άφωνα, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, δημοτικό, γυμνάσιο η λύκειο.

Οι εσωτερικοί χώροι των πλοίων ,καμπίνες, αμπάρια, αποθήκες, τα μικροέπιπλα, οι πίνακες, οι προμήθειες καθώς και η λειτουργικότητα των διαφόρων μερών του, πόρτες, σύρτες, παράθυρα, καταπακτές, συρτάρια κα, τους μάγεψαν κυριολεκτικά.

Ένας καταιγισμός ερωτήσεων, μου έδωσε την ευκαιρία να τους ενημερώσω για την μοναδικότητα και τον ρόλο της ξεχωριστής αυτής τέχνης, της μικροναυπηγικής, καθώς και για τον τρόπο που οφείλει ο κάθε ένας, που την επικαλείται, να την υπηρετεί.

Ο εσωτερικός « μικρόκοσμος» των μικροναυπηγιμένων σκαριών, μεταδίδει στον θεατή έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών, που του επιτρέπει να κατανοήσει απόλυτα, τον τρόπο διαβίωσης, τις συνήθειες, εργασιακές, διατροφικές , των αξιωματικών και του πληρώματος, τον τρόπο, τα μέσα μεταφοράς, καθώς και τα είδη των εμπορευμάτων την κάθε χρονική περίοδο.

Χιλιάδες χρήσιμες πληροφορίες , που οδηγούν τον θεατή στον προβληματισμό και την έρευνα, δίνοντάς του παράλληλα πολλές απαντήσεις.

Απαιτεί όμως, χρόνο, κόπο, έρευνα και τεράστια υπομονή.

Η λάμψη όμως στα μάτια των χιλιάδων αυτών μαθητών για αυτό που αντικρίζουν, αποτελεί για τον δημιουργό, το πιο μεγάλο, το πιο σπάνιο βραβείο.

Με βαθύτατη εκτίμηση και σεβασμό σε όλες και όλους εσάς,

Ευάγγελος Νέστορος Γρυπιώτης

Leave a Reply

  • (not be published)