ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Τα Μικροναυπηγημένα ιστορικά σκαριά της συλλογής Γρυπιώτη, αναβίωσαν την μακραίωνη Ελληνική και Ευρωπαϊκή ναυτική ιστορία και κουλτούρα στην έκθεση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

GRYPIWTHS STAND 80X200cm 1 HR

Κατέπληξαν τους πάντες , κατά κοινή ομολογία , τα δώδεκα ιστορικά ομοιώματα πλοίων της συλλογής Γρυπιώτη που φιλοξενούνται στο αίθριο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επ ευκαιρία της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2018».

Ο ρεαλισμός, η στιβαρότητα, το μέγεθος, οι εξονυχιστικές λεπτομέρειες τόσο στο εξωτερικό αλλά κυρίως στο εσωτερικό των πλοίων , ο σεβασμός στα τεκμήρια και την κουλτούρα της κάθε περιόδου και τα πρωτογενή υλικά, άφησαν κυριολεκτικά άφωνους τους εκατοντάδες εκπροσώπους της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας που επισκέφθηκαν το Υπουργείο καθ όλη την διάρκεια διεξαγωγής των «Ποσειδωνίων» .

Σκοπός της έκθεσης εκ μέρους του Υπουργείου ήταν η ανάδειξη της μακραίωνης ναυτικής ιστορίας του τόπου μας και η άρρηκτη σχέση του Έλληνα με την θάλασσα, μια σχέση που χάνετε στο βάθος των αιώνων, «Η σχέση του Έλληνα με την θάλασσα είναι αιώνια , αλλά διατηρείται πάντα νεανική. Είναι αυτή που πρώτος κατέγραψε ο Όμηρος, και επιβιώνει μέχρι και τις μέρες μας, την εποχή της κατάκτησης του σύμπαντος.» αλλά και την εξέλιξη της ναυτικής κουλτούρας των λαών της Ευρώπης και ολόκληρης της Μεσογείου.

«Αγαπητέ κύριε Γρυπιώτη

Σας ευχαριστώ θερμά για την ευγενική σας προσφορά να εκθέσετε έργα σας στο Αίθριο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επ ευκαιρία της Διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης «Ποσειδώνια 2018».

Η παρουσίαση πιστών αντιγράφων αρχαίων και νεότερων πλοίων, Ελληνικών και ξένων, υπογραμμίζει τη διαχρονική σημασία της ναυτιλίας μας, αφενός ως αναπτυξιακού πόρου, πηγής απασχόλησης και στοιχείου ταυτότητας για την Ελλάδα και τους κατοίκους της, αφετέρου ως όχημα εξωστρέφειας και διαύλου επικοινωνίας και ανταλλαγής με άλλους λαούς και πολιτισμούς. Αυτές ακριβώς οι πτυχές συνθέτουν το πρίσμα υπό το οποίο οι συνεργάτες μου και εγώ αντιλαμβανόμαστε την απώτερη αξία των Ποσειδωνίων για την χώρα μας και μα αυτήν την έννοια η συνδρομή σας είναι ιδιαιτέρως ευπρόσδεκτη.»

Παναγιώτης Κουρουμπλής

Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Οι εκλεκτοί επισκέπτες, άνθρωποι της θάλασσας και της ναυτιλίας , απόλαυσαν μέσα από την ξενάγηση του Ευάγγελου Γρυπίώτη και στελεχών του Υπουργείου και του Λιμενικού Σώματος ένα μοναδικά υπέροχο «Ταξίδι στα κύματα της ιστορίας», και όπως ανέφεραν άνθρωποι του εφοπλισμού , που αφηγήθηκαν ιστορίες των παππούδων τους αλλά και καθηγητές διεθνών πανεπιστημίων, που διδάσκουν ναυτική ιστορία, ήταν τότε που ξύλινα σκαριά και ναύτες από ατσάλι, όργωναν τις θάλασσες του κόσμου γράφοντας ιστορία.

 

Leave a Reply

  • (not be published)