ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΙΚΡΟΝΑΥΠΗΓΙΚΗΣ

Η παγκόσμια Ιστορία της ναυσιπλοίας και της ναυπηγικής εξέλιξης στο πέρασμα των αιώνων.

Αγαπητοί φίλοι της συλλογής «Ταξίδι στα κύματα της ιστορίας», θέλουμε  να μοιραστούμε μαζί σας ένα πολύ σημαντικό γεγονός… το «υπό σύσταση Μουσείο Μικροναυπηγικής».

ΤΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΕΜΠΝΕΥΣΜΈΝΟ ΑΠΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΕΧΝΗΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΟ ΣΧΕΔΙΑΣΤΗ ΝΙΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟ

Επί 30 και πλέον έτη ο Ευάγγελος Γρυπιώτης και οι συνεργάτες του,( πρωταρχικό ρόλο μεταξύ αυτών των συνεργατών κατέχουν, οι δύο κόρες του που από την ηλικία της εφηβείας συμμετέχουν ενεργά στο όραμα του πατέρα τους), μελετούν, σχεδιάζουν και αποτυπώνουν μ’ έναν τρόπο μοναδικό, την μικροναυπηγική, πλοία σταθμούς στην ιστορία της ναυσιπλοϊας και της ναυπηγικής εξέλιξης. Μοναδικός γνώμονας του εγχειρήματος, η ανιδιοτελής προσφορά στην παγκόσμια ναυτική  ιστορία.

Ο Ευάγγελος Γρυπιώτης είναι ο εμπνευστής και  θεμελιωτής του όρου μικροναυπηγική. Οι όροι «μοντελισμός», «ιδιοκατασκευή», «ξύλινα πλοία υπό κλίμακα», «ξυλογλυπτική» που ίσχυαν τότε, με κάθε σεβασμό στους ανθρώπους που δημιουργούν τα λεπτουργήματα αυτών των πλοίων  με αυτές τις μορφές τέχνης,  θεωρεί ότι δεν περιγράφουν τις δικές του δημιουργίες  και ονομάζει την τέχνη του μικροναυπηγική.  Ο όρος μικροναυπηγική  ξενίζει τους συντάκτες κάποιων περιοδικών  που ενώ του αφιερώνουν πολλές σελίδες στα τεύχη τους το 2005  διστάζουν να χρησιμοποιήσουν τον όρο μικροναυπηγική. Ο δημιουργός δεν πτοείται και τον ΙΟΥΛΙΟ του 2006 στην τέταρτη κατά σειρά έκθεση της συλλογής τα καταφέρνει και ο έντυπος τύπος αποδέχεται τον όρο σε αφιέρωμα με τίτλο «ο μικροναυπηγός της ιστορίας» (τεκμ.1και 2) τον Ιανουάριο του 2007 το περιοδικό MODEL expert, το κατ εξοχή περιοδικό των μοντελιστών, σ’ ένα εκτενές αφιέρωμα 29 σελίδων που αφορά την τρίτη έκθεση της συλλογής τον  Φεβρουάριο του 2006, υιοθετεί και αυτό τον όρο μικροναυπηγική, «ταξίδια μακρινά και ονειρεμένα με τα πανιά της μικροναυπηγικής», (τεκμ.3 και 4). Στη συνέχεια εκατοντάδες αφιερώματα στον ελληνικό και ξένο έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο  που αφορούν τις εκθέσεις της συλλογής «Ταξίδι στα κύματα της ιστορίας» σ’ ολόκληρο τον κόσμο καθιερώνουν τον όρο μικροναυπηγική.

Μία τεράστια επιτυχία της συλλογής που κυριολεκτικά «σφραγίζει» τον όρο μικροναυπηγική, είναι η επίσημη αναφορά σ’ αυτόν του επιφανούς καθηγητή Γλωσσολογίας κύριου Γεώργιου Μπαμπινιώτη, «……..η ανάδειξη της σύγχρονης Ελληνικής δημιουργίας στον ιδιαίτερα δύσκολο χώρο της μικροναυπηγικής μέσα από το έργο σας, θεωρούμε ότι υπηρετεί ουσιαστικά τον βασικό στόχο των δραστηριοτήτων του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, που είναι η προβολή σημαντικών πτυχών του Ελληνικού πολιτισμού…….»  (τεκμ.5 και 6)

Το 2017 το εννέα επεισοδίων ιστορικό ντοκιμαντέρ «ΝΑΥΣ» της COSMOTE  HISTORY που είναι αφιερωμένο στην ελληνική ναυπηγική τέχνη από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας, εντάσσει την μικροναυπηγική, μέσα από τα έργα της συλλογής, σαν συνεχιστή και θεματοφύλακα, υπό κλίμακα, της ελληνικής παραδοσιακής ναυπηγικής ξύλινων σκαριών που τείνει να εκλείψει.

Στα 30 αυτά χρόνια, η συλλογή αριθμεί 18 ολοκληρωμένα έργα μικροναυπηγικής και 8 υπό κατασκευή. Η αρτιότητα ενός μικρονμαυπηγημένου  πλοίου απαιτεί, πέραν της εμπεριστατωμένης έρευνας, σημαντικά μεγάλο χρόνο κατασκευής, μιας και αυτή αφορά, όχι μόνο το εξωτερικό του περίβλημα μα και τους εξονυχιστικά και τεκμηριωμένα εξοπλισμένους εσωτερικούς του χώρους.  Κυρίως δε, την δυνατότητά  ασφαλούς πλεύσης, δεδομένα που το καθιστούν  ένα μνημείο της ιστορίας, πολύτιμο  «οδηγό»  μελέτης και έρευνας.

Η συλλογή μικροναυπηγικής «Ταξίδι στα κύματα της ιστορίας» σαλπάρει και ξεκινά το ταξίδι της από την Αθήνα τον ΙΟΥΝΙΟ ΤΟΥ 2005.  Ούριοι άνεμοι γεμίζουν τα πανιά της και τα σκαριά της οργώνουν τις θάλασσες,  διαδίδοντας την κουλτούρα της μικροναυπηγικής στα πέρατα του κόσμου.19 εκθέσεις της συλλογής, 3 εκθέσεις των λευκωμάτων της και δύο αναμνηστικές σειρές γραμματοσήμων με 12 από τα πλοία της την καθιστούν την πιο πολυταξιδεμένη και αποδεκτή, με Ακαδημαϊκές και διεθνείς διακρίσεις, συλλογή μικροναυπηγικής  σ’ ολόκληρο τον κόσμο μιας και η θεματολογία της συμπεριλαμβάνει τις κουλτούρες και την ιστορία όλων των ναυτικών λαών στο πέρασμα των αιώνων.(τεκμ.7, 8, 9, 10, 11, και 12 )

Έτσι λοιπόν θεωρούμε ότι ήρθε η ώρα να ξεκινήσουν οι ενέργειες για την υλοποίηση του ονείρου όλων των συντελεστών, που εδώ και 30 περίπου χρόνια μοχθούν για την ύπαρξη, την δημιουργία και την διαφύλαξη της πολύτιμης για αυτούς συλλογής που δεν είναι άλλο από την ίδρυση και την δημιουργία του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΙΚΡΟΝΑΥΠΗΓΙΚΗΣ

 

 

 

Leave a Reply

  • (not be published)