ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ RUPPIN ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΜΙΚΡΟΝΑΥΠΗΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΓΡΥΠΙΩΤΗ

Το Ακαδημαϊκό κέντρο RUPPIN αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια εκπαιδευτικά Ιδρύματα του Ισραήλ και αριθμεί περί τους 5000 φοιτητές.

Οι 35 μεταπτυχιακοί φοιτητές του προγράμματος μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης έμειναν κυριολεκτικά έκπληκτοι από την αρτιότητα, την στιβαρότητα και τον ρεαλισμό των μικροναυπηγημένων πλοίων της συλλογής.

Παρακολούθησαν με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον  τον Ευάγγελο Γρυπιώτη να τους αφηγείται, και να απαντά στον καταιγισμό των ερωτήσεων, την μακραίωνη ναυτική ιστορία των Ελλήνων , τον σπουδαίο και σημαντικό ρόλο των Ελλήνων θαλασσινών στο ναυτικό εμπόριο και την ασφάλεια των θαλασσίων οδών, από την εποχή της Μινωϊκής  θαλασσοκρατίας.

Θαύμασαν τα Μυκηναϊκά πλοία που τόσο γλαφυρά περιγράφει ο Όμηρος στα έπη του και κυρίως το θαύμα της αρχαίας Ελληνικής τεχνολογίας-ναυπηγικής, την θαυμαστή Τριήρη, το πλοίο που, όπως πολύ καλά γνώριζαν, έσωσε στην περίφημη ναυμαχία της Σαλαμίνας όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρο τον τότε γνωστό κόσμο από τον Περσικό επεκτατισμό.

Ενθουσιάστηκαν από τον εξοπλισμό και τον διάκοσμο στους εσωτερικούς χώρους των πλοίων, τα πρωτογενή υλικά και την δυνατότητα πλεύσης που διαθέτουν.

Συνεχάρησαν θερμά, κατά την αποχώρηση τους τον Ευάγγελο Γρυπιώτη, τόσο για την κατασκευαστική αρτιότητα των μοντέλων, όσο και για την ιστορική του τεκμηρίωση που κατά κοινή ομολογία αποτέλεσε για τους ίδιους ένα πολύ σημαντικό μάθημα ναυτικής ιστορίας.

Leave a Reply

  • (not be published)