ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΚΑΡΑΒΙΑ

Νικοτσάρας ( 1774-1807) ο αήττητος Έλληνας αρματολός ο οποίος ήταν και ένας από τους καπεταναίους των Μαύρων Καραβιών.

Νικοτσάρας ( 1774-1807) ο αήττητος Έλληνας αρματολός ο οποίος ήταν και ένας από τους καπεταναίους των Μαύρων Καραβιών.

Τα Μαύρα καράβια εμφανίζονται στα νησιά του Αιγαίου το 1807. Πρόκειται για ένα στολίσκο πειρατικών σκαφών που συγκρότησαν πρώην αρματολοί. Με έδρα τις βόρειες Σποράδες λεηλατούσαν τα πλοία που είχαν σηκώσει τουρκική σημαία. Για πρώτη φορά υψώθηκε ελληνική σημαία επί τουρκοκρατίας σε πλοία όπου καπεταναίοι, πολεμιστές και πληρώματα ήταν Έλληνες.Αρχηγοί του Μαύρου Στόλου ήταν ο Γιάννης Σταθάς και ο Νικοτσάρας. Σε αυτά τα καράβια είχε υπηρετήσει και ο Κολοκοτρώνης.

Η έμπνευση της σημαίας ήταν του Γιάννη Στάθα και ήταν γαλάζια με λευκό σταυρό στη μέση. Τα καράβια τους ήταν μαύρα, τα πανιά μαύρα, οι στολές των πληρωμάτων κατάμαυρες, για αυτό και ονομάστηκαν τα Μαύρα καράβια. Τα 70 αυτά πλοία χωρίζονται σε επτά ή δέκα μοίρες, τους λεγόμενους ¨ταϊφάδες¨. Η κάθε μοίρα παίρνει το όνομα της ιδιαίτερης πατρίδας του οπλαργηχού – αρματολού που είναι διοικητής της: Όλυμπος, Κασσάνδρα, Σκιάθος, Λευκή θάλασσα, Μοριάς, Ρούμελη κ.α. Με ορμητήριό τους τη Σκιάθο, τα Μαύρα καράβια χτυπούσαν κάθε τούρκικο πλοίο και λεηλατούσαν τα χωριά.

Το 1807 η Πύλη αποφάσισε να τους αντιμετωπίσει. Έστειλε μια μεγάλη ναυτική δύναμη και οι Έλληνες τότε ζήτησαν τη συνδρομή της φρεγάτας ¨Sea Horse¨, που ναυλοχούσε στη Σία. Ο κυβερνήτης της φρεγάτας John Steward δέχτηκε προθύμως να βοηθήσει κι έτσι έγινε μια ναυμαχία κοντά στη Σκόπελο , όπου διήρκησε δύο μέρες. Το αποτέλεσμα: οι Τούρκοι ηττήθηκαν, παρέδωσαν την επικεφαλής φρεγάτα τους και τα υπόλοιπα πλοία τράπηκαν σε άτακτη φυγή προς τον Ελλήσποντο. Τότε, βάζει σε δράση ο Σουλτάνος την προσφιλή του μέθοδο: να ξεγελάσει τους αρματολούς. Τους τάζει ότι θα τους δώσει αμνηστία, τους υπόσχεται ότι θα πείσει τον Αλή πασά να παύσει τις σφαγές και παράλληλα τους απειλεί με το ανάθεμα από το Πατριαρχείο. Μαζί με όλα αυτά, ο δρυμής χειμώνας τον καιρό εκείνο, ο οποίος τους δυσκολεύει στην προμήθεια προμήθεια και πυρομαχικών, τους αναγκάζει να διαλύσουν τα πλοία, τις μοίρες, και να επιστρέψουν στα αρματολίκια τους. Οι αρματολοί χωρίστηκαν και μέσα σε τρία χρόνια οι περισσότεροι εξοντώθηκαν από τον Αλή Πασά….

Οι μύθοι και οι αληθινές ιστορίες για τους πειρατές για πολλά χρόνια έγιναν κομμάτι της λαϊκής μας παράδοσης.

Λεωνίδας Γουργουρίνης

Leave a Reply

  • (not be published)