Η Συλλογή Γρυπιώτη και το Microshipbuilding museum τιμώνται να εκπροσωπήσουν με το έργο τους μία από τις σημαντικότερες στιγμές της παγκόσμιας ιστορίας.
Αυτήν, της περίλαμπρης νίκης των αδούλωτων Ελλήνων ενάντια στον Περσικό επεκτατισμό, στην ιστορική Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Τη ναυμαχία που καθόρισε τις τύχες ολόκληρου του τότε γνωστού κόσμου, στην επετειακή έκδοση γραμματοσήμων «2500 χρόνια από την ναυμαχία της Σαλαμίνας».
Τα τέσσερα γραμματόσημα της σειράς αναδεικνύουν, την ηγετική μορφή του αρχιτέκτονα της νίκης, Θεμιστοκλή και τρία μοντέλα, μεγάλης σπανιότητας και ιστορικής τεκμηρίωσης, των πλοίων πρωταγωνιστών της περιόδου, που αποτέλεσαν τους συντελεστές της υπερήφανης αυτής νίκης, της ελευθερίας και των αρχών της δημοκρατίας απέναντι στον δεσποτισμό του αλαζόνα Πέρση μονάρχη.
Ταξιδεύοντας στα πέρατα της οικουμένης, το ιστορικό αυτό γεγονός, στο οποίο οφείλει μεγάλο μέρος της ύπαρξής της ολόκληρη η Ευρωπαϊκή ήπειρος, θυμίζοντας σε ολόκληρο τον κόσμο την χώρα που γέννησε την Δημοκρατία. Και τις μεγάλες αξίες που έθεσαν τα θεμέλια του σύγχρονου κόσμου.
Η ναυμαχία της Σαλαμίνας μαζί με την Μάχη του Μαραθώνα και των Θερμοπυλών συνθέτουν το σημαντικότερο τρίπτυχο του αγώνα των Ελλήνων κατά της περσικής εισβολής, το οποίο καθόρισε την πορεία όχι μόνον του ελληνικού, αλλά και του δυτικού πολιτισμού.
Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία τιμώντας την κορυφαία αυτή στιγμή της ελληνικής ιστορίας, παρουσιάζουν την ηγετική φυσιογνωμία του Θεμιστοκλή, ο οποίος με τον μεγαλοφυή σχεδιασμό του συνετέλεσε στη θριαμβευτική έκβαση της μεγαλύτερης ναυτικής σύγκρουσης της Ιστορίας και ένα μέρος μικροναυπηγημένων ομοιωμάτων της συλλογής Γρυπιώτη, τα οποία αποτελούν μοναδικά αντίγραφα σε ολόκληρο ίσως τον κόσμο. Από την μία πλευρά, η Άφρακτη Τριήρης, το υπερόπλο του ελληνικού στόλου, υπήρξε το θαύμα της αρχαίας ελληνικής ναυπηγικής και πρωταγωνιστής στη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Από την άλλη, η Φοινικική Διήρης, ένα σκαρί που μας δίνει σημαντικά στοιχεία για την δομή των φοινικικών πλοίων που αποτελούσαν την αιχμή του δόρατος του περσικού στόλου. Πρόκειται για δύο εκθέματα, προϊόντα πολυετούς μελέτης ιστορικών και ναυπηγικών δεδομένων της εποχής, τα οποία προσδίδουν χαρακτήρα ντοκουμέντου στην έκδοση.
Ευάγγελος Νέστορος Γρυπιώτης
Συγγραφέας – μικροναυπηγός