«ΤΑ ΑΡΜΑΜΕΝΤΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 1821-1829»

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ «ΩΔΗ» ΣΤΟΥΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟ 1821

ΕΝΑ ΘΡΥΛΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΤΑΡΑΓΜΕΝΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΥΤΕΡΙΑ, ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΞΥΛΙΝΑ ΣΚΑΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑΥΤΕΣ ΑΠΟ ΑΤΣΑΛΙ ΟΡΓΩΝΑΝ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑ

Από την πρώτη του επαφή με τη θάλασσα ο Έλληνας γίνεται ένα με αυτήν. Βρίσκει τρόπο να δαμάσει το υγρό στοιχείο, κατασκευάζει όμορφα και δυνατά για την εποχή τους σκαριά. Σκαριά γρήγορα και ανθεκτικά. Σκαριά καινοτόμα, ικανά να διασχίζουν με ασφάλεια τις θαλάσσιες οδούς, γράφοντας ιστορία.

Ναυπηγεία, ταρσανάδες και καρνάγια ξεφυτρώνουν σε κάθε παραλία των νησιών και της ηπειρωτικής χώρας. Μικρά και μεγάλα σκαριά ξεπηδούν από τα σπλάχνα τους, την περίοδο της Τουρκοκρατίας και οργώνουν τις θάλασσες, αδιάψευστοι μάρτυρες της αιώνιας σχέσης του Έλληνα με το πλοίο και τη θάλασσα.

Οι Έλληνες καραβομαραγκοί είναι οι συντελεστές της συνεχούς ύπαρξης μικρών, μεσαίων και μεγάλων ελληνικών σκαριών και μαζί με τους ναυτικούς μας αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ύπαρξης του ναυτικού των «Ραγιάδων» κατά την Τουρκοκρατία,

Τα καταστρώματα των πλοίων τους, είναι για αυτούς, ένα κομμάτι ελεύθερης πατρίδας.

Είναι αυτοί που χτίζουν τα νέα «ξύλινα τείχη». Είναι αυτοί που θωρακίζουν τη ναυτική Ελλάδα. Είναι αυτοί που βλέπουν τα μικρά γοργοτάξιδα μπρίκια τους και τα πυρπολικά τους να κατατροπώνουν τις τούρκικες αρμάδες.

 

Το βιβλίο αυτό αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής στους αγωνιστές της Ελευθερίας, ένα συλλογικό έργο, ανιδιοτελής προσφορά ανθρώπων που υπηρετούν ολόκληρη τη ζωή τους την ιστορία και την θάλασσα.

Μέσα από τις σελίδες του, «σαλπάρουν» όλα τα πλοία «σταθμοί» του ναυτικού των Ελλήνων, όλοι οι ήρωες των επικών αγώνων του 1821 στην θάλασσα, τα απαράμιλλα κατορθώματα των μπουρλοτιέρηδων που συγκλονίζουν ολόκληρο τον κόσμο.

Ένα πολύτιμο στολίδι για την βιβλιοθήκη του κάθε Έλληνα.

deltiotypouARMAMENTAarteon

 

 

Leave a Reply

  • (not be published)