ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΤΑΡΑΧΟ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΡΙΖΩΝΗΣ

Με μεγάλο ενδιαφέρον διάβασα το βιβλίο του Λεωνίδα Γουργουρίνη, ένα ιστορικό μυθιστόρημα βασισμένο σε αληθινά γεγονότα. Ήρωας του ο Πέτρος Λάντζας ένας περίφημος πειρατής του 16ου αιώνα που έδρασε στο Ιόνιο με έδρα την Πάργα και την Κέρκυρα. Για τον Πέτρο Λάντζα έχουμε κάποια στοιχεία απ’ την επίσημη ιστοριογραφία, τα οποία όμως ο συγγραφέας συμπληρώνει με την μυθοπλασία, αλλά και με ένα χρήσιμο χρονολόγιο που παραθέτει στην αρχή του βιβλίου κάνοντας την εξιστόρηση ακόμα πιο εύληπτη. Επίσης εμπλουτίζει την αφήγησή του με ένα δοκίμιο για την πειρατεία που το τοποθετεί στην αρχή του βιβλίου, μαζί με ποιήματα, προλόγους άλλων Ιστορικών, αλλά και γκραβούρες τις οποίες επιμελήθηκε ο εξαιρετικός εκδοτικός οίκος ΑΡΤΕΟΝ. Έτσι μας χαρίζει μια πολυδιάστατη εικόνα της πειρατείας και της Ενετοκρατούμενης θάλασσας του Ιονίου τον 16ο αιώνα, αλλά και ένα άψογα επιμελημένο βιβλίο. Διαβάζοντας το μυθιστόρημα μαθαίνει κανείς πολλά. Επικεντρωμένο στις συγκρούσεις των Οθωμανών και των Βενετσιάνων για τον έλεγχο του Ιονίου και του Αιγαίου-είναι η εποχή που δρα και ο Μπαρμπαρόσα- τοποθετεί τον κεντρικό του ήρωα, τον Πέτρο Λάντζα μέσα σ΄ ένα στρόβιλο μεγάλων ιστορικών γεγονότων.

Ο Λάντζας αν και προέρχεται από αριστοκρατική οικογένεια της Κέρκυρας, γίνεται πειρατής, ζει μια πολυτάραχη και περιπετειώδη ζωή, εντάσσεται σε μια οργάνωση, τη Γαλάζια αδελφότητα που έχει ως σκοπό να βοηθήσει την εξέγερση των Ελλήνων, γίνεται διοικητής της Πάργας με την υποστήριξη των Βενετών, αλλά στρέφεται τελικά εναντίον τους, όταν εκείνοι κηρύσσουν ειρήνη με τους Οθωμανούς. Εκρηκτικός χαρακτήρας, μα αληθινός πατριώτης και δεινός θαλασσόλυκος έρχεται σύντομα σε σύγκρουση με τις δυνάμεις του κατεστημένου και τις πολεμάει με τις κουρσάρικες πρακτικές του. Το μυθιστόρημα έχει σασπένς και ανατροπές, σε κρατάει σε αγωνία ως το τέλος και διαβάζεται απνευστί. Η γλώσσα είναι καλά δουλεμένη και εμπλουτισμένη με τη ναυτική ορολογία της εποχής, με πειρατικούς ιδιωματισμούς και βενετσιάνικους όρους. Επίσης είναι φανερό στον αναγνώστη ότι ο Λεωνίδας Γουργουρίνης έχει κάνει μεγάλη έρευνα στις πηγές, σε βιβλία και αρχεία και η αφήγησή του είναι ιστορικά τεκμηριωμένη. Ναυμαχίες, συγκρούσεις, αλλά και μηχανορραφίες και κατασκοπεία συνιστούν την πολυκύμαντη καθημερινότητα του πειρατή Πέτρου Λάντζα. Ζει στη θάλασσα την οποία ξέρει να κυβερνά, αλλά παράλληλα διοικεί συνετά και την Πάργα στη στεριά.

Μέσα στον ταραγμένο και αντιφατικό αυτόν κόσμο κάνει την εμφάνιση του και ο Ισπανικός παράγοντας με σκοπό να προσκομίσει οφέλη απ’ την σύγκρουση των διαφορετικών συμφερόντων στη θάλασσα. Το μυθιστόρημα περιλαμβάνει κι άλλα πρόσωπα που παίζουν δευτερεύοντα ρόλο, αλλά είναι απαραίτητα για να ολοκληρωθεί η τοιχογραφία της εποχής και η έκβαση της ιστορίας. Έχει επίσης νουάρ στοιχεία, γίνεται συχνά σκοτεινό καθώς σε βυθίζει στα υπόγεια παιχνίδια της εξουσίας, αλλά και στο πολυτάραχο κόσμο των πειρατών. Ο συγγραφέας περιγράφει με μεγάλη ακρίβεια τα ρεσάλτα, τις συγκρούσεις στη θάλασσα  και το κούρσεμα των πλοίων. Οι σελίδες του μυρίζουν θάλασσα και σου δίνουν την αίσθηση της αλμύρας στις μάχες, αλλά και στις ψυχές των ανθρώπων.

Πρόκειται για ένα ωραίο βιβλίο που σε ταξιδεύει στα βάθη της Ιστορίας αλλά με τον μαγικό τρόπο που διαθέτει η λογοτεχνία. Σε μορφώνει και ταυτόχρονα σε συναρπάζει και σε τέρπει. Αυτό είναι άλλωστε το κυριότερο χαρακτηριστικό του καλού ιστορικού μυθιστορήματος. Το βιβλίο, λοιπόν «Μαυροπετρίτης» του Λεωνίδα Γουργουρίνη προτείνεται για τους φιλίστορες και τους λάτρεις των πειρατικών αφηγήσεων.

πηγή:

Στον πολυτάραχο κόσμο των πειρατών

 

 

Leave a Reply

  • (not be published)