Η «ΜΙΚΡΟ ΝΑΥΠΗΓΗΣΗ» ΤΟΥ ΚΑΡΤΕΡΙΑ. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΕΝΟΣ ΘΡΥΛΟΥ.

Ύστερα από μακρά ενδελεχή έρευνα, την συλλογή ενός αυστηρά τεκμηριωμένου αρχείου με την συνδρομή σημαντικών επιστημόνων, φορέων και Ιδρυμάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό, προέκυψε μια μοναδικά ολοκληρωμένη και άρτια μελέτη.
Έφτασε πλέον το πλήρωμα του χρόνου για τον σχεδιασμό και την κατασκευή με την τέχνη της Μικροναυπηγικής, του θρυλικού ατμόπλοιου «ΚΑΡΤΕΡΙΑ», μιας από τις σημαντικότερες και πλέον καινοτόμες για την εποχή τους, μονάδες μάχης στον θαλάσσιο στίβο..!!!
Ένα υπερόπλο ναυτικής ισχύος με «ψυχή» του τον φλογερό Φιλέλληνα, λόρδο Frank Abney Hastings – Φραγγίσκο Άστιγγα.
Άνθρωπος και πλοίο σαν ένας οργανισμός, ένα σώμα, μια ψυχή, χαράζουν την δική τους ένδοξη πορεία και προσφορά, στον αγώνα για την ανεξαρτησία του γένους.
Η κατασκευή του με την μοναδική τέχνη της Μικροναυπηγικής (από την δημιουργική ομάδα της συλλογής Γρυπιώτη) θα αποκωδικοποιήσει τα μυστικά της θρυλικής ατμοκορβέτας Καρτερία, την καινοτόμα (αν και σε πρώιμο στάδιο) ναυπήγηση του, την πραγματική του ιστιοφορία, τα στεγανά του μέρη, τις πειραματικές ατμομηχανές του, την εσωτερική & εξωτερική του θωράκιση, τον καταμερισμό των εσωτερικών του χώρων, τον σύγχρονο τρομακτικό του οπλισμό, τον τρόπο πυράκτωσης (ερυθροπύρωσης) των τρομερών του βλημάτων, που οι Οθωμανοί και οι σύμμαχοι τους παρομοίαζαν με καυτές ανάσες δράκων, λυγίζοντας από τον τρόμο που τους προκαλούσε η παρουσία του και μόνο.
Ένα ομοίωμα του Καρτερία, που θα αποδώσει την αίγλη και την θέση που του αναλογεί στο πάνθεον των ηρωικών σκαριών του θαλασσινού αγώνα για την πολυπόθητη ανεξαρτησία των Ελλήνων από τον Οθωμανικό ζυγό.
Την ολοκλήρωση της κατασκευής του θα συνοδεύει μια πλούσια σε φωτογραφικό, σχεδιαστικό και αρχειακό υλικό, πολυσέλιδη πολυτελής έκδοση, πολύτιμο στολίδι για κάθε ναυτική βιβλιοθήκη.

Με την ευχή να επιτρέψουν οι διάφορες συνθήκες την απρόσκοπτη ολοκλήρωση τους και με αληθινή εκτίμηση σε όλες και όλους τους φίλους της συλλογής και της ναυτικής μας ιστορίας.

Ευάγγελος Νέστορος Γρυπιώτης

 

Leave a Reply

  • (not be published)