ΤΟ ΝΕΟ ΣΤΟΛΙΔΙ ΤΗΣ «ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΓΡΥΠΙΩΤΗ» ΚΟΣΜΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.!!!

Στα πλαίσια της Διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2022» ένα ξεχωριστό για τα παγκόσμια δεδομένα έργο, φιλοξενείται πλέον με την υπόλοιπη συλλογή στο αίθριο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εντυπωσιάζοντας με τις διαστάσεις και την σπανιότητα του τους ξένους και Έλληνες ναυτιλιακούς παράγοντες που το επισκέπτονται αυτή την περίοδο.

Πρόκειται για ένα από τα πλέον ξεχωριστά, πλωτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, μια θαλαμηγό των Ελληνιστικών χρόνων.

«22 αιώνες πριν οι πολυτελείς γίγαντες της σύγχρονης κρουαζιέρας οργώσουν υπερήφανοι τις θάλασσες του κόσμου, προκαλώντας με την πολυτέλεια και το μέγεθος τους τον θαυμασμό των ανθρώπων, ο καθ όλα ισότιμος σε πολυτέλεια, μέγεθος και καινοτομία πρόγονος τους, κοσμούσε με την παρουσία του στις θάλασσες, τους ποταμούς και τις λίμνες της Ανατολικής Μεσογείου».

Πρόκειται για τις περίφημες υπερθαλαμηγούς των Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων, πλοία, όπου το μέγεθός τους ξεπερνούσε τα 120 μέτρα, σε μία εποχή που ο μέσος όρος των πλοίων που ναυπηγούσαν ήταν τα 40-50 μέτρα, η δε πολυτέλεια τους, υπήρξε αντικείμενο σχολίων, θαυμασμού και πηγή έμπνευσης για πολλούς αρχαίους συγγραφείς.

«Κατεσκεύασεν δ’ ο Φιλοπάτωρ και ποτάμιον πλοιον, την θαλαμηγόν καλουμένην, τό μηκος έχουσαν ημισταδίου, τό δέ ευρος η πλατύτατον λ’ πηχων ˙ το δε ύψος σύν τω της σκηνης αναστήματι μικρόν απέδει τεσσαράκοντα πηχων… κατεσκεύαστο δ’ αυτης κατά μέν μέσον το κύτος τά συμπόσια και οί κοιτωνες και τά λοιπά τά προς την διαγωγήν χρηστήρια. Πέριξ δε της νεώς περίπατοι κατά τάς τρεις πλευράς εγεγόνεσαν διπλοι. ων η μέν περίμετρος ην πέντε πλέθρων ουκ ελάττων.»

(Αθήναιος Δειπνοσοφιστών Ε 204 e, f)

Ένα τέτοιο θαυμαστό πλοίο κατασκευάστηκε από τον μικροναυπηγό Ευάγγελο Γρυπιώτη και την δημιουργική ομάδα του «MICRO SHIP BUILDING MUSEUM» με σκοπό την ανάδειξη των υπέροχων αυτών «θαυμάτων» της θάλασσας.

Το κύτος του θαυμαστού αυτού «ΤΙΤΑΝΑ» της ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ στον τομέα της ΝΑΥΠΗΓΙΚΗΣ είναι βασισμένο στα πραγματικά σχέδια ενός τέτοιου πλοίου, και

συγκεκριμένα της Θαλαμηγού του Καλιγούλα που βρέθηκε και ανασύρθηκε από τον βυθό της λίμνης ΝΕΜΙ στην ΙΤΑΛΙΑ.

Οι υπερκατασκευές και ο διάκοσμος του βασίζονται σε περιγραφές από τον ΑΘΗΝΑΙΟ, ΑΠΑΝΤΑ 5, Δειπνοσοφιστών Ε …Εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ 425 «ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ».

Ο εξοπλισμός του, σε ενδελεχή, πολυετή έρευνα και κυρίως σε συνεργασία με καταξιωμένους, στην μελέτη των Ελληνιστικών χρόνων, Αρχαιολόγους που τίμησαν, συμβάλλοντας με τις γνώσεις τους, το δύσκολο αυτό εγχείρημα.

Τα μικροναυπηγημένο μοντέλο διαθέτει 6 επίπεδα και περισσότερους από 50, άρτια εξοπλισμένους εσωτερικούς χώρους, έχει μήκος 2 μέτρα και 40 εκατοστά, ύψος 97 εκατοστά, πλάτος 65 εκατοστά που με το άνοιγμα των κουπιών φτάνει το 1 μέτρο και 39 εκατοστά. Το βάρος του ξεπερνά τα 100 κιλά και διαθέτει άριστη δυνατότητα πλεύσης.

Leave a Reply

  • (not be published)