Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ «ΓΡΥΠΙΩΤΗ» ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟΥ ΤΟΥ ΛΟΓΙΟΥ ΧΡΟΝΙΚΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΝΙΚΗΤΑ ΧΩΝΙΑΤΗ (1155-1216) .

Όταν επιλέγεσαι να συμβάλεις με τις γνώσεις σου, στην αποκωδικοποίηση ενός Χειρόγραφου, του Λόγιου Χρονικογράφου της Βυζαντινής Ιστορίας Νικήτα Χωνιάτη, από τον Διευθυντή του Ελληνικού Ινστιτούτου του ROYAL HOLLOWAY UNIVERSITY OF LONDON, Βυζαντινολόγο κύριο Χαράλαμπο Δενδρινό, δέος και προσμονή κατακλύζουν το είναι σου.

Τα συμπεράσματα αυτής της συνεργασίας περιέχονται σε τόμο που συνέγραψε ο επιφανής Βυζαντινολόγος κύριος Χαράλαμπος Δενδρινός μαζί με τις ευχαριστίες του, για την πολύτιμη συμβολή του Ευάγγελου Γρυπιώτη. Πρόκειται για κριτική έκδοση των θεολογικών έργων του αυτοκράτορος Μανουήλ Β’ Παλαιολόγου και ανήκει στην Eλληνική Σειρά των εκδόσεων Corpus Christianorum της Λουβαινης που περιλαμβάνει έργα Ελλήνων Πατέρων της Εκκλησίας και θεολόγων. «Ο Νικήτας Χωνιάτης ή Ακομινάτος (Χώνες Μικράς Ασίας, περ. 1155 – Νίκαια, περ. 1216) ήταν Βυζαντινός Έλληνας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του βυζαντινού κράτους και ιστορικός, όπως ο μεγαλύτερος αδελφός του Μιχαήλ Χωνιάτης (Ακομινάτου) τον οποίο ακολούθησε από τον τόπο γέννησής τους, τις Χώνες (Κολοσσές) της Φρυγίας, στην Κωνσταντινούπολη για σπουδές. Θεωρείται ο σημαντικότερος βυζαντινός ιστορικός του 12ου αιώνα, όντας αυτόπτης μάρτυρας της κατάληψης της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους στις 13 Απριλίου 1204. Το κυριότερο έργο του είναι η Χρονική Διήγησις (Ιστορία Κωνσταντινουπόλεως), όπου καλύπτονται γεγονότα που αφορούν την ιστορία της Κωνσταντινούπολης από το 1118 έως το 1207. Σε κάποιες από τις εκδοχές του το έργο του ακολουθείται από μια σύντομη περιγραφή των χάλκινων αγαλμάτων της Κωνσταντινούπολης, τα οποία έτηξαν οι Σταυροφόροι, για να κόψουν νομίσματα. Το κείμενο αυτό είναι γνωστό με την ονομασία De signis».

Η συνεργασία αυτή αποτελεί μία από της σημαντικότερες στιγμές καταξίωσης της πολυετούς ενασχόλησης μου με τη μελέτη της ναυτικής ιστορίας.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να εκφράσω τις θερμότερες ευχαριστίες μου στην Φιλόλογο-Καθηγήτρια ξένων γλωσσών, Ποιήτρια και Ηθοποιό, Μαρία Χριστόφορου Φλουτσάκου, για την πολύτιμη επιστημονική συνδρομή της στην τεκμηριωμένη ερμηνεία των ξενόγλωσσων κειμένων.

Με εκτίμηση

Ευάγγελος Ν. Γρυπιώτης

Leave a Reply

  • (not be published)